close

Let's keep in touch

For updates on projects, our inspiration & news
(We promise not to spam you)

Ogilvie House

PROJECT
STATS

Project scope:
Residential Alterations & Additions

Completed December 2017

Builder:
Green-Shore Builders

Client:
Private

Land size:
490 sq m2

Building size:
Existing cottage – 70 sqm New extension 122 sqm2

The clients were drawn to the leafy suburb of Mount Hawthorn and its location adjacent to a beautiful park.  At the heart of the project was the idea of celebrating the character and charm of the dated weatherboard cottage by renovating it and adding a contemporary extensionwhich would accommodate a growing family.

Originally a dark and pokey cottage consisting of 1 bedroom plus a sleep out the home initially had very limited connection to the outdoors.

The brief was to create a light, bright, and comfortable open plan home which was family friendly and great for entertaining whilst making the most of their 490sqm site. A big emphasis was placed on creating a very functional floor plan which would accommodate various zones (public vs private) suitable for family living without compromising the size of the outdoor spaces.

Externally the rear contemporary form contrasts against the original cottage features and materials such as recycled brick and timber, along with crazy paving add visual interest to the overall look. Large bi-fold doors extend the living area out to the rear garden blurring the sense of inside/out.
The new entry redirects movement down the side of the home, creating a link between ‘old’ and ‘new’ which has allowed for the separation of private vs public spaces. A private ‘kids’ wing was housed in the existing front cottage, whilst the master wing and open plan entertaining areas formed the new extension.

The extension was kept intentionally simple in form as to not compete with the existing cottage and work within the construction budget. An abundance of natural light floods the home and well considered openings encourage connection to the outdoors. Louvered windows and large volumes of space create a relaxed environment and a generosity of space.

Clever details such as the integrated study / storage unit in the living area and built in day bed allow for efficient and multipurpose use of the living area. This reduces the need for dedicated study and activity rooms, and allows for the family to be better connected in the way they live, and enjoy the space.
Photography: Dion Robeson
Styling: Anna Flanders